nasl

RIBARSKO GAZDINSTVO “EČKA”

125gIz istorije nastanka ribnjaka

Ribarsko gazdinstvo “Ečka”, izgrađeno je početkom XX veka na delu Belog jezera, koje se prostire blizu banatskog naselja Ečka. Najstariji pisani spomenik u kome se Ečka kao naseljeno mesto s okolnim močvarama pominje, dokumenta su Budimskog kaptola, iz davne 1422. godine. Po publicisti Borisu Pavlovu, jednom od autora knjige "Ribnjak Ečka", najbliža istini je pretpostavka da srednjevekovni naziv Eckerida, potiče od stare nemačke reči Die Ecka, koja po nemačkom istoričaru jezika Johannu Kristophu Adelungu (1732.-1806.) znači mesto za skrivanje, odnosno sklanjanje. 

Prikaz vodene površine od koje su nastala jezera, Belo jezero, Bela močvara, Carska bara, kao i ostala veća ili manja močvarna jezera može se videti na Lazarusovoj karti, izrađenoj početkom XVI veka, koja se i danas čuva u Nacionalnoj biblioteci.
     

Zahvaljujemo se Regini Milanov i društvu zavičajaca Zrenjanina na uloženom trudu i neizmernoj energiji uloženoj u projekat knjige o jubileju ribarskog gazdinstva. - Ribarsko gazdinstvo“EČKA“

OPŠIRNIJE >>>

11 maloprodajnih objekata ribnjak ecka2